OekraÏne

Proeven en Fietsen steunt doorgaans lokale goede doelen. Gezien de situatie in Oekraïne en de grote vluchtelingenstroom is besloten om de opbrengst van Proeven en Fietsen in 2022 geheel ten goede te laten komen aan Oekraïne. 
Daarvoor is contact opgenomen met een regionaal initatief dat direct hulpgoederen levert aan Oekraïners die gevlucht zijn en zich nu in Polen begeven.

Het initatief is een samenwerkingsverband tussen Diaconie PKN Markelo, Christian Refugee Relief en Nijhuis Taxi en Toeringcar uit Denekamp.

Halverwege de Poolse stad Rzeszow en het Oekraïense Lviv, dicht bij de grens met Oekraïne, heeft CRR een ‘Safe House’. Vluchtelingen worden hier opgevangen en voorzien van de noodzakelijke hulp. In Nederland ingezamelde en ingekochte
hulpgoederen moeten vervoerd worden naar Polen. Hiervoor heeft Nijenhuis Taxi en Touringcar belangeloos een aantal bussen mét chauffeurs beschikbaar gesteld. Ook gaat er een tolk mee. Vervolgens worden vluchtelingen met de bus naar
gastgezinnen in Nederland vervoert.

Door de gezamenlijke inzet van de initiatiefnemers kan al het geld dat de Lions dit jaar binnenhalen met ‘Proeven en Fietsen’, zonder tussenkomst worden besteed aan de noodzakelijke hulpgoederen.