Kledingenbank ‘Goed’ Lochem & de Joanne Foundation*

Kledingbank gemeente Lochem

Jammer genoeg is het nodig. Veel te veel mensen hebben gewoon weg niet voldoende geld om af en toe nieuwe kleren te kopen. In de gemeente Lochem zamelen de vrijwilligers van kledingbank ‘Goed’ kleding in. De kleding wordt ingenomen, gesorteerd en in de ‘winkel’ gehangen.

Mensen met een minimum inkomen mogen op uitnodiging van de  gemeente of een andere welzijnsinstantie periodiek kleding uitzoeken. Een fantastisch initiatief dat een mooie tegenhanger vormt van de voedselbank. Want net als voeding behoort kleding tot de eerste levensbehoeften.

De kledingbank is volledig afhankelijk  van de vrijwillige inzet van burgers. Er is nauwelijks subsidie en het budget is laag. Als Lions Club vinden wij dat de vrijwilligers een steuntje in de rug verdienen. We willen graag zorgen dat er iets meer financiële ruimte komt om materiaal aan te schaffen of om een keer wat leuks met of voor hun klanten toe doen. Daarom doneren we een deel van de opbrengst van Proeven en Fietsen 2019 aan de kledingbank.

Kledingbank Goed Lochem
Stadhuus, Markt 3,
Lochem
www.kledinggoedlochem.nl

* Aanvankelijk was het idee om ook Kledingbank ‘Van Katoen’ in de gemeente Hof van Twente een bedrag te doen toekomen. De voorbereidingen waren al in volle gang, toen het bericht kwam dat deze kledingbank onverwacht gestopt is met haar activiteiten. Daarom is besloten om net als de voorgaande twee jaren een bedrag aan de Joanne Foundation te schenken.

Joanne Foundation

De Joanne Foundation is opgericht ter nagedachtenis aan Joanne Noordink. Als jonge twintiger ging Joanne vrijwilligerswerk doen in Oeganda. Haar hart ging uit naar het land, het dorp en aan de (wees)kinderen. Ze keerde een aantal malen terug en vanuit Nederland zorgde ze ervoor dat de door haar geadopteerde kinderen een goede toekomst tegemoed zagen. Ze maakte plannen om meer te doen voor de gemeenschap waar ze zoveel om gaf. Tot het noodlot toesloeg. Joanne raakte vermist. Maandenlang hield de vermissing van Joanne iedereen in Aalten en in Oeganda in de greep. Joanne werd na drie maanden gevonden. Vermoord en begraven in een tuin in haar woonplaats.

Ze liet een grote leegte achter. Zowel bij familie en vrienden als in Oeganda. Haar ouders besloten samen met vrienden de handen ineen te slaan en de mensen in Oeganda, waar Joanne zoveel van hield, te blijven helpen.

Nu bijna 10 jaar later is de Joanne Foundation succesvol in kleinschalige directe hulp. In en om het dorp waar Joanne is begonnen met haar vrijwilligerswerk wordt gewerkt aan vooruitgang voor de bewoners. Eigen initiatief is daarbij erg belangrijk.

De Joanne Foundation:

  • verleent kleinschalige hulp
  • gericht op het verbeteren van de leefomstandigheden
  • heeft een lokale coördinator die projecten aandraagt
  • zorgt ervoor dat elke euro in Oeganda komt (geen strijkstokken)
  • controleert of de projecten volgens afspraak uitgevoerd worden.

Meer weten?

www.joannefoundation.nl