DE START 
Verscholen in het coulisselandschap rond Markelo ligt een gerestaureerde schuur. Het startpunt van de fietstocht is in een voor het landschap zo karakteristieke Schöppe. Jonneke en Arjen hebben de schuur met liefde verbouwd. Regelmatig worden er concerten gegeven en de schuur is zeer geschikt om bijeenkomsten in te organiseren of als vakantiewoning.

Op zaterdag 21 mei wordt de schuur ingericht als gezellig startpunt voor Proeven en Fietsen. De koffie pruttelt, schalen lekkers staan klaar en de kippetjes scharrelen rond. Je kunt je op je gemak voorbereiden op een leuke tocht. Parkeergelegenheid is voldoende aanwezig.

Bij terugkomst kun je nog even lekker nazitten in de tuin. Drankjes die je dan nuttigt zijn niet meer bij de prijs inbegrepen.

TUSSENSTOPS in willekeurige volgorde

Wat de fietstocht Proeven en Fietsen zo leuk maakt is dat u plekken in Twente en de Achterhoek gaat ontdekken waar u anders misschien niet zou komen. U krijgt een kijkje achter de schermen. U ontdekt waar ondernemers trots op zijn en hoort ze er over vertellen. Gastvrijheid en samenwerking staan daarbij centraal. Want in een streek als deze zetten we er gewoon de schouders onder en is het ‘niet ouwehoeren, maar doen!’

EXTRAATJE:
Voor wie wel van een bezoek aan een kasteel houdt… Tijdens de tocht fiets je over Landgoed Verwolde. Huis Verwolde is één van de weinige kastelen in de omgeving die toegankelijk zijn voor bezoek. De familie Van der Borch betrok het huis zo’n 200 jaar geleden. Tot de dag van vandaag is het huis uit 1776 in originele staat te bewonderen.

Huis Verwolde stelt kortingskaarten waarmee je 25% korting op de toegangsprijs van € 10,- krijgt ter beschikking. Deze kun je bij aanvang van de tocht meekrijgen. Donateurs van Geldersch Landschap en Kasteelen en Museumkaarthouders kunnen sowieso gratis naar binnen.

De tuin is vrij toegankelijk en wil je wel even van de fiets, maar niet het Huis in dan is een korte wandeling naar de Dikke Boom, de oudste zomereik van Nederland ook een optie.

www.verwolde.glk.nl

TUSSENSTOP 1:
Melktap Hagman
– Drie maal raden wat er hier te proeven valt 😉 ….  Aan de Grote Drijfweg in het buitengebied ligt de boerderij van Johan en Erica van Uden. In één van de bijgebouwen is een gezellig Rustpunt voor fietsers en wandelaars ingericht. Je kunt er zelf melk tappen, er staan huisgemaakte potjes jam en nog meer producten uit de streek. Je mag jezelf bedienen.

Op het bedrijf worden op natuurlijke wijze kalveren gefokt voor de vleesproductie. Ze worden met liefde verzorgd en gaan binnen het jaar van het erf rechtstreeks naar de slagerij. Het puur natuurlijke vlees is op de boerderij te koop.

Krijg je geen genoeg van de omgeving dan is het ook nog mogelijk om te overnachten. Op het erf staat een Pipowagen, voor de recreatieve verhuur.

Vandaag vind je bij het Rustpunt ook een kraam met producten uit de streek van Boerderijwinkel Woestenenk. De eigenlijke winkel bevindt zich aan de Marsmansteeg in Laren. Sinds een aantal jaren heeft de van oorsprong aardappelboer hier een knusse boerderijwinkel op de deel. ‘Verrassend Vers en Lekker Lokaal’. De producten in de winkel komen van leveranciers uit de streek. Het assortiment is uitgebreid en zoals velen zeggen verrassend vers. Erg lekker zijn ook de knisperende Achterhoekse chips, met een beetje extra bite. De chips worden gemaakt van eigen oogst aardappelen en zijn inmiddels beroemd in de hele Achterhoek. 

www.melktaphagman.nl 

TUSSENSTOP 2:

Oriental Lu Lin – Eigenaren Rick en Sophie zijn ruim 2 jaar geleden in Exel neergestreken. In het pand van de voormalige welbekende Exelse Mölle is nu een Aziatisch restaurant en tegelijk het dorpshuis gevestigd. Zomers is het ook een fijne plek om op het terras in de zon bij te komen met een kopje, koffie, thee of een glaasje van het één of ander.

Met veel liefde en energie runnen de eigenaren het bedrijf, dat in het Nederlands vertaald de naam ‘Het groene bos’, draagt. Het interieur is een mix van Exelse historie en oosterse sferen. En… je kunt er heerlijk a-la-carte eten of je maaltijd bij het afhaalloket ophalen.

www.lu-lin.nl

TUSSENSTOP 3:
Wagyu Verwolde –
Het vlees van de Wagyu-koe vlees wordt wel het kaviaar onder het rundvlees genoemd. Door de marmering in het vlees is het botermals en smelt het zo’n beetje op je tong. Het verhaal gaat dat je het beste vlees krijgt als je de beesten bier laat drinken, naar klassieke muziek laat luisteren en ze bij tijd en wijle een fijne massage geeft. Zou het waar zijn?

Op de ‘Allard Hoeve’ van de familie Oudenampsen wordt sinds vele generaties geboerd. Naast het op de boerderij aanwezige melkvee wordt er sinds 2012 gefokt met Wagyu koeien. De bruine beauty’s lopen in de wei en worden vertroeteld. Het vlees wordt vanaf de boerderij rechtstreeks aan consumenten verkocht en geleverd aan diverse horecazaken in de omgeving. 

Uiteraard ga je het Wagyu-vlees proeven. Dan kun je zelf beoordelen of het zo lekker is als men beweert.

www.wagyuverwolde.nl

TUSSENSTOP 4:
Beleefboerderij De Kleine Carrousel
– Een plek waar je vrolijk van wordt. Sinds een paar jaar zwaaien 2 jonge gezinnen het scepter op beleefboerderij De Kleine Carrousel. Bij binnenkomst val je gelijk met de neus in de boter. Het achterhuis van de oude boerderij ‘Stubbert’ en het terras zijn gezellige plekjes om een drankje met wat lekkers te nuttigen of te lunchen.

Loop je verder dan zijn overal op het erf dieren en plekken waar kinderen zich uit kunnen leven. De Alpaca’s Barack en Obama struinen statig rond en de konijnen laten zich graag knuffelen.

Eens per maand organiseren de eigenaren, waarvan er één van Argentijnse afkomst, Argentijnse Drink & Dine avonden. Erg gezellig en lekker vooral.

www.dekleinecarrousel.nl 

TUSSENSTOP 5:
De Hoeve – 
Lekker eten, drinken en een feestje vieren, daar houden ze wel van bij de Hoeve. De Hoeve is dé horecagelegenheid van Landgoed de Kattenbergse Hoeve. In de tuin, op het terras, aan de bar of in de bistro is het goed toeven. Op de kaart staan lekkere gerechten voor een prima prijs. Ook is er een cafetaria waar je tijdens je wandeling of fietstocht ook even wat af kunt halen.  Houd je van delen dan is het Onmeunig Lekker Om te Deel’n plankje een echter aanrader. 

De stop bij De Hoeve is het toetje van de Proeven en Fietsen tocht. Je bent er bijna……

www.dehoevemarkelo.nl

En een paar leuke plekjes om even van de fiets te gaan.